Biografie Farid Shirshekan

Farid Shirshekan is geboren in Abadan, Iran, op 11 september 1960.
Zijn vader zond hem naar een privéschool, waar twee grote kunstenaars, Nima en Abdolee, schilder- en tekentechnieken onderwezen. Daar werd zijn talent al snel ontdekt. Van zijn dertiende tot zijn zeventiende volgde Farid lessen bij hen en maakte hij kennis met surrealisme en impressionisme.

Farid verliet zijn vaderland om economie en management te studeren. In die tijd was schilderen vooral een hobby voor hem. “Je hebt je talent van niemand gekregen en het kan je ook door niemand worden afgenomen. Daarom is het belangrijk er aan te blijven werken”, meent Farid. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en uiteindelijk heeft Farid van zijn hobby zijn werk gemaakt.

Farid liet zich inspireren door de kracht van de natuur en koos voor een realistische stijl. De invloed van de cultuur van zijn geboorteland wordt weerspiegeld in de kleuren en het licht in zijn schilderijen. Voor hem symboliseert de bloem het leven zelf. Hij maakte meer dan 400 schilderijen (acryl) waarin verschillende soorten bloemen voorkomen. Later is hij meer spiritueel-filosofisch getinte beelden gaan gebruiken, waarin hij op realistische wijze zijn verbondenheid met de natuur en het zesde zintuig tot uitdrukking brengt.

Vanaf 11 september 2001 heeft hij een nieuwe stijl ontwikkeld. Geïnspireerd door zijn persoonlijke groei wilde hij op een andere manier de gevoelens raken van diegenen die naar zijn werk kijken. Farid’s abstracte stijl laat de interpretatie van de kleuren, vormen en beweging over aan de toeschouwer. “Mensen kunnen alleen zichzelf kennen, wanneer ze hun eigen gevoelens kennen”, zegt hij.

Farid is zichzelf blijven ontwikkelen, op zoek naar nieuwe wegen om uitdrukking te geven aan zijn creativiteit. In 2005 begint hij te werken met gips. Hij gebruikt een 700 jaar oud recept voor natuurlijk gips dat lijkt op een licht soort cement. Hiermee brengt hij met zijn handen vormen aan op hout en bedekt deze met witte verf, waarna hij de kleuren aanbrengt.

Schilderijen van Farid maken deel uit van de collectie van verschillende musea over de hele wereld, bijvoorbeeld het Rijksmuseum Twenthe in Enschede; het Stedelijk Museum in Zwolle; het Museum voor Moderne Kunst in Abadan, Iran; de City Hall van New York City en het Pentagon in Washington DC, USA; het Göteborgs Konstmuseum, Sweden en het Museum of Modern Art in St. Petersburg, Rusland.

Lees hier wat Gerhard Fliehe Boeschoten van Kunst en Cultuur Overijssel over Farid schrijft.